קטרקט משני – כל מה שצריך לדעת

ספט 5, 2023
קטרקט משני

אטימות קפסולרית אחורית (קטרקט משני) – סקירה מקיפה

ניתוח קטרקט, אחד הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם, הביאו ראייה ברורה יותר למיליונים. עם זאת, תת-קבוצה משמעותית של חולים אלו עלולה לחוות טשטוש בראייה חודשים או אפילו שנים לאחר הניתוח המוצלח הזה. תופעה זו מיוחסת למה שמכונה אטימות קפסולה אחורית (קטרקט משני), המכונה לעתים קרובות "קטרקט משני".

מהי אטימות קפסולה אחורית?

כדי להבין את קטרקט משני, חיוני להבין את האנטומיה הבסיסית של העין ואת התהליך של ניתוח קטרקט. העדשה הטבעית של העין, האחראית למיקוד האור ברשתית, שוכנת בתוך מבנה דמוי שקית הנקרא קפסולת העדשה. כאשר מתפתח קטרקט, העדשה הופכת עכורה, מה שמחייב את הסרתה והחלפתה בעדשה תוך עינית מלאכותית (IOL). עם זאת, החלק האחורי של קפסולת העדשה בדרך כלל נותר שלם במהלך הניתוח כדי להחזיק את IOL במקומו.קטרקט משני

קטרקט משני מתרחש כאשר תאים שיוריים מהעדשה הטבעית מתחילים להתרבות בחלק האחורי (האחורי) של קפסולת העדשה. תאים מתרבים אלו יכולים לגרום לקפסולה להתעבות ולהיות עכורה, לחקות את הסימפטומים של הקטרקט המקורי, למרות שהעדשה הטבעית כבר הוסרה.

תסמינים של קטרקט משני

הביטויים של קטרקט משני יכולים להזכיר את תסמיני הקטרקט המקוריים. הם כוללים:

  1. ראייה מטושטשת: התסמין השכיח ביותר, ראייה מטושטשת, נובע מהתעבות ועכירות של הקפסולה.
  2. בוהק: מטופלים עלולים להיתקל בקשיים במהלך נהיגה בלילה בגלל רגישות מוגברת לאור בהיר.
  3. חדות ראייה מופחתת: משימות הדורשות ראייה עדינה, כמו קריאה או השחלת מחט, עשויות להפוך למאתגרות.
  4. הילות או טבעות סביב אורות: תופעה זו יכולה להתבטא במיוחד בלילה.

 גורמי סיכון ושכיחות של קטרקט משני

מספר גורמים עשויים להגביר את הסבירות לפתח קטרקט משני:

– גיל: לחולים צעירים יש סיכון גבוה יותר, שכן התאים בעיניהם נוטים להתרבות מהר יותר מאשר אצל אנשים מבוגרים.

– סוג IOL: לחלק מתכנוני עדשות תוך עיניים יש שיעורי קטרקט משני גבוהים יותר מאחרים.

– טכניקה כירורגית: שינויים בטכניקה הניתוחית, במיוחד כמות שאריות חומר העדשות שנותרו מאחור, יכולות להשפיע על התפתחות קטרקט משני.

– מצבי עיניים אחרים: מחלות כמו היפרדות רשתית, אובאיטיס או גלאוקומה יכולות להעלות את הסיכון.

למרות ההתקדמות בטכניקות כירורגיות ותכנון IOL, קטרקט משני נותר סיבוך פוסט-ניתוחי שכיח יחסית, המשפיע על כ-20-50% מהחולים בתוך 2-5 שנים לאחר ניתוח קטרקט.

 טיפול עבור קטרקט משני: יאג קפסולוטומי

עבור מטופלים החווים הפרעות ראייה משמעותיות מ-קטרקט משני, הטיפול הנפוץ ביותר הוא הליך הנקרא יאג קפסולוטומי (ניתוח קטרקט משני בלייזר).

איך זה עובד:

  1. הכנת המטופל: לאחר מתן טיפות מרחיבות, המטופל מושיב מול מכונת הלייזר.
  2. יישום בלייזר: רופא העיניים משתמש בלייזר Nd:YAG ליצירת פתח מרכזי בקפסולה האחורית המעובה. פתח זה מאפשר לאור לעבור דרך ללא הפרעה, משחזר ראייה ברורה. ההליך עצמו אינו כואב ואורך דקות ספורות.
  3. טיפול לאחר ההליך: ניתן לתת למטופל טיפות עיניים אנטי דלקתיות כדי להפחית כל דלקת אפשרית.

הרוב המכריע של המטופלים חווים שיפור מהיר בראייתם בעקבות ההליך. סיבוכים נדירים אך יכולים לכלול לחץ תוך עיני מוגבר, היפרדות רשתית או נזק לעדשה התוך עינית.

 מניעה וכיוונים עתידיים של קטרקט משני

היו מאמצים רבים למנוע קטרקט משני. התקדמות בטכניקות כירורגיות, עיצובי עדשות תוך-עיניות וחומרים הפחיתו באופן משמעותי את השכיחות במהלך השנים.

  1. עיצוב IOL: רכיבי IOL מודרניים משלבים לעתים קרובות אלמנטים עיצוביים המיועדים במיוחד להפחתת הסיכון ל-קטרקט משני, כגון עיצובים עם קצוות מרובעים המעכבים את צמיחת התאים.
  2. גישות פרמקולוגיות: מחקר נמשך לזיהוי תרופות שניתן ליישם במהלך או לאחר ניתוח קטרקט כדי לעכב את התפשטות תאי אפיתל העדשה.
  3. שיפורים בטכניקה כירורגית: מזעור כמות שאריות חומר העדשה והבטחת ליטוש יסודי של הקפסולה האחורית יכולים לסייע בהפחתת סיכון קטרקט משני.

 סיכום

בעוד שניתוח קטרקט שחרר רבים מכבלי הראייה העכורה, קטרקט משני עומד כמכשול פוטנציאלי. עם זאת, עם הזמינות של טיפולים יעילים כמו קפסולוטומיה בלייזר Nd:YAG, למטופלים יש דרך ברורה להחזיר את החזון שלהם. ככל שהמחקר מתקדם והטכניקות משתפרות, התקווה היא ששכיחות ה-קטרקט משני תפחת עוד יותר, ותבטיח עתיד בהיר וברור יותר לכל המטופלים בניתוחי קטרקט.

דילוג לתוכן